Wat is BPM en hoe bereken je BPM?

Byadmin

Wat is BPM en hoe bereken je BPM?

Als je een nieuwe auto gaat kopen, dan heb je over het algemeen een lijstje met wensen. Want je wilt natuurlijk dat je nieuwe auto helemaal voldoet aan het ideaal dat je hebt. Het juiste merk, het gewenste bouwjaar en het aantal gereden kilometers bijvoorbeeld. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk. Als je de auto die hier allemaal niet aan voldoet, dan kan het ook nog interessant zijn om een auto te importeren. Vaak is de prijs lager dan precies hetzelfde model dat je in Nederland kunt kopen. Maar vergeet niet het BPM berekenen, dat nog bovenop de aanschafwaarde komt.

De Nederlandse regeleving

De afkorting BPM staat voor Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit is het bedrag dat je moet betalen op een motorrijtuig dat je uit het buitenland haalt. Het kan zowel om een auto als een motor gaan. De uitkomst van het BPM berekenen is dus een belasting die je moet betalen. En daarnaast zal je het motorrijtuig moeten laten keuren bij het RDW. Zo weet je zeker dat je auto helemaal voldoet aan de Nederlandse regels voordat je de weg op gaat.

Hoe wordt het BPM berekenen gedaan?

In ieder land wordt verschillend omgegaan met de belastingen op auto’s. In Nederland is er een vrij duur systeem, waar je dus ook mee te maken hebt op het moment dat je een auto gaat importeren. De BPM berekening wordt onder andere gebaseerd op de netto catalogusprijs uit het verleden. Deze prijs is inclusief opties en accessoires, maar exclusief de BPM en BTW. Bij een tweedehands voertuig wordt er een korting toegepast.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de definitieve BPM berekening

Nu kan het natuurlijk zijn dat je met BPM berekenen op basis van de bovengenoemde factoren op een bedrag uitkomt, waar je van mening bent dat dat niet in verhouding is met de werkelijke waarde van de auto. Dan is het mogelijk om op basis van een koerslijst gebruik te maken van de tegenbewijsregeling. Hierbij geef je dus aan wat de waardebepaling van de auto zou zijn op basis van de handelswaarde. De overheid heeft deze tegenbewijsregeling geaccepteerd en wordt hierdoor dus ook door de Douane geaccepteerd. De kans is dan aanwezig dat je de auto kunt importeren tegen een lager bedrag zodat het BPM berekenen ook lager uitvalt.

Geldt de tegenbewijsregeling voor iedere auto?

Om een goede waarde te bepalen volgens de tegenbewijsregeling is het van belang dat alle gegevens van de auto volledig bekend zijn. In een aantal gevallen is het eigenlijk niet mogelijk om de berekening te maken en moet je toch uitgaan van het standaard BPM berekenen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij auto’s die niet meer dan een half jaar oud zijn, of bij auto’s die vallen in de categorie bijzonder exclusief. Door het invullen van alle gegevens kun je een vergelijk maken of het BPM berekenen voor jou een gunstige uitkomst heeft of dat het de moeite is om de aangifte te baseren op de tegenwaarderegeling. Je vult op de site alle gegevens in en krijgt vervolgens een PDF formulier dat je bij de Douane kunt inleveren.

 

About the author

admin administrator