Blogs

Byadmin

Wat is BPM en hoe bereken je BPM?

Als je een nieuwe auto gaat kopen, dan heb je over het algemeen een lijstje met wensen. Want je wilt natuurlijk dat je nieuwe auto helemaal voldoet aan het ideaal dat je hebt. Het juiste merk, het gewenste bouwjaar en het aantal gereden kilometers bijvoorbeeld. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk. Als je de auto die hier allemaal niet aan voldoet, dan kan het ook nog interessant zijn om een auto te importeren. Vaak is de prijs lager dan precies hetzelfde model dat je in Nederland kunt kopen. Maar vergeet niet het BPM berekenen, dat nog bovenop de aanschafwaarde komt.

De Nederlandse regeleving

De afkorting BPM staat voor Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit is het bedrag dat je moet betalen op een motorrijtuig dat je uit het buitenland haalt. Het kan zowel om een auto als een motor gaan. De uitkomst van het BPM berekenen is dus een belasting die je moet betalen. En daarnaast zal je het motorrijtuig moeten laten keuren bij het RDW. Zo weet je zeker dat je auto helemaal voldoet aan de Nederlandse regels voordat je de weg op gaat.

Hoe wordt het BPM berekenen gedaan?

In ieder land wordt verschillend omgegaan met de belastingen op auto’s. In Nederland is er een vrij duur systeem, waar je dus ook mee te maken hebt op het moment dat je een auto gaat importeren. De BPM berekening wordt onder andere gebaseerd op de netto catalogusprijs uit het verleden. Deze prijs is inclusief opties en accessoires, maar exclusief de BPM en BTW. Bij een tweedehands voertuig wordt er een korting toegepast.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de definitieve BPM berekening

Nu kan het natuurlijk zijn dat je met BPM berekenen op basis van de bovengenoemde factoren op een bedrag uitkomt, waar je van mening bent dat dat niet in verhouding is met de werkelijke waarde van de auto. Dan is het mogelijk om op basis van een koerslijst gebruik te maken van de tegenbewijsregeling. Hierbij geef je dus aan wat de waardebepaling van de auto zou zijn op basis van de handelswaarde. De overheid heeft deze tegenbewijsregeling geaccepteerd en wordt hierdoor dus ook door de Douane geaccepteerd. De kans is dan aanwezig dat je de auto kunt importeren tegen een lager bedrag zodat het BPM berekenen ook lager uitvalt.

Geldt de tegenbewijsregeling voor iedere auto?

Om een goede waarde te bepalen volgens de tegenbewijsregeling is het van belang dat alle gegevens van de auto volledig bekend zijn. In een aantal gevallen is het eigenlijk niet mogelijk om de berekening te maken en moet je toch uitgaan van het standaard BPM berekenen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij auto’s die niet meer dan een half jaar oud zijn, of bij auto’s die vallen in de categorie bijzonder exclusief. Door het invullen van alle gegevens kun je een vergelijk maken of het BPM berekenen voor jou een gunstige uitkomst heeft of dat het de moeite is om de aangifte te baseren op de tegenwaarderegeling. Je vult op de site alle gegevens in en krijgt vervolgens een PDF formulier dat je bij de Douane kunt inleveren.

 

Byadmin

INDICATA-tracking van gebruikte auto’s in heel Europa

Hoewel de vijf grootste automarkten voor de grote internationale autobedrijven belangrijke landen zijn om in de hele industrie te volgen, is het ook de moeite waard om de trends in de rest van Europa in het oog te houden. Een voorproefje van de gemiddelde voorraaddagen van INDICATA op meerdere markten toont de diversiteit van de voorraden in Europa.
De volgende drie grootste automarkten in Europa na de grote vijf en in volgorde van verwachte verkoop van nieuwe auto’s voor 2019 zijn Polen, België en Nederland, waar dit jaar waarschijnlijk 1,46 miljoen nieuwe auto’s zullen worden verkocht, wat meer is dan Spanje. Deze drie landen zijn goed voor een aanzienlijke uitvoer van gebruikte auto’s en, in het geval van Polen, ook voor de invoer van auto’s in heel Europa.

 

Aanzienlijke verschillen tussen kleinere markten
Er zijn aanzienlijke verschillen tussen deze kleinere markten. Oostenrijk, Nederland en Zweden hebben een aanzienlijke hoeveelheid jongere, oudere tweedehandsvoertuigen in vergelijking met België en Polen, waar de 25 tot 36 maanden oude voertuigen momenteel het moeilijkst te verkopen blijken te zijn.
Alvorens de grensoverschrijdende handel tussen markten te overwegen, is het van essentieel belang te begrijpen of u uw voorraad op het juiste moment naar of uit een land verplaatst. Hoewel u kunt overwegen dit op een zeer hoog niveau te doen, blijkt uit de INDICATA-gegevens dat als u eenmaal begint met het ontleden van verschillende markten op basis van de leeftijd van het voertuig, het type voertuig, de brandstof, de stijl van de carrosserie en de gemaakte of gemiste kansen, er fouten kunnen worden gemaakt.
De dagelijkse huurmarkt in Spanje en de wagenparkmarkten in landen als België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk exporteren elk jaar tienduizenden en zelfs honderdduizenden gebruikte auto’s en het identificeren van waar de grootste vraag naar een bepaald voertuig zou kunnen zijn, zou de winstgevendheid van een bedrijf kunnen veranderen.

De groei van de gebruikte auto van juli zou de dealers het vertrouwen moeten geven om de prijzen te verhogen, zegt INDICATA.
Autorola lanceert nieuwe Trade In App film
Inleiding van CEO Peter Grøftehauge
De digitale veilingen van MarketPlace helpen de Europese industrie van tweedehands auto’s om te gaan met het ‘nieuwe normale’.
Europese verkoop van tweedehands auto’s stijgt boven de lockdownniveaus van vóór Covid-19 zegt INDICATA-gegevens.
Nieuwe app stelt dealers in staat om precies te weten wat de voertuigen waard zijn
Autorola Marketplace werd niet geconfronteerd met grote bedrijfsonderbrekingen…
Inleiding van CEO Peter Grøftehauge
Autorola Duitsland is tijdens de pandemie alle uren open geweest om de remarketingindustrie te ondersteunen.
Inleiding van Peter